Het belang van Omega 3 tijdens de zwangerschap

Iedereen weet hoe belangrijk het is om foliumzuur te nemen tijdens de zwangerschap, maar wist je dat Omega 3 ook een cruciale rol speelt voor zowel jouw gezondheid als die van je baby?

Vanaf het moment van conceptie tot aan de borstvoeding zijn omega 3-vetzuren essentieel tijdens de zwangerschap. Een voldoende inname van Omega 3 DHA ondersteunt de ontwikkeling van de ogen, hersenen en algehele groei van je baby. Bovendien is Omega 3 ook zeer belangrijk voor jouw hart, dat nu harder werkt dan ooit door het pompen van tweemaal de normale hoeveelheid bloed! Deze voordelen blijven bestaan met een adequate inname van Omega 3 tijdens de borstvoeding, wat zowel jouw gezondheid als die van je pasgeboren baby ondersteunt.

Wat is Omega 3?

Er zijn drie hoofdtypen omega 3-vetzuren: alfa-linoleenzuur (ALA), dat voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen zoals zonnebloempitten, lijnzaad en chiazaad, en eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), die voornamelijk te vinden zijn in dierlijke bronnen zoals vette vis. Enkele van de beste Omega 3-bronnen tijdens de zwangerschap zijn makreel, zalm en sardines.

Als onderdeel van hun richtlijnen voor gezond eten adviseert de HSE om “vaker vis te kiezen”. Ze moedigen gezinnen aan om “tweemaal per week vette vis, rijk aan vitamine D, te eten”.

Dit advies komt omdat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken – je moet ze via voeding binnenkrijgen. Door ochtendmisselijkheid en cravings heb je niet altijd zin in vis en veel mensen houden gewoon niet van vette vis.

 

Omega 3, vette vis, gezond. Proceive

Supplementen

Daarom is het nemen van een Omega 3-supplement zo belangrijk. Volgens de American Pregnancy Organisation: “Naast het nemen van een prenatale vitamine, moeten vrouwen ook overwegen om een prenataal omega 3-vetzuursupplement in te nemen. Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetten, waarbij EPA en DHA, gevonden in vis, het belangrijkst zijn. Een puur, hoogwaardig omega 3-visoliesupplement zou moeten worden opgenomen in het supplementenregime van een vrouw vóór en tijdens de zwangerschap, evenals tijdens de borstvoeding. Zowel EPA als DHA zijn belangrijk, maar DHA is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap en in de vroege levensfasen van een baby.”

Kies een supplement dat speciaal is ontworpen voor de zwangerschap, zoals Proceive Omega 3, een zuivere visolie met hoge niveaus van EPA en DHA.

Interessant genoeg hebben recente studies aangetoond dat de balans tussen de twee belangrijkste omega 3-vetzuren belangrijker is dan aanvankelijk werd gedacht. EPA speelt een belangrijke rol bij het transport van DHA over de placenta, dus bij het kiezen van een supplement is het belangrijk om er een te kiezen met de juiste balans van EPA en DHA, zoals Proceive.