Conceptie – de feiten

DE MAANDELIJKSE CYCLUS VAN EEN VROUW

Beslissen dat je gaat proberen zwanger te worden is een prachtige beslissing voor jou en je partner. Toch is het belangrijk om alle feiten op een rijtje te hebben voordat je hieraan begint.

Elke maand zorgen hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw ervoor dat de eierstokken één eicel vrijgeven. Dit eitje komt terecht in de eileiders, die de eierstokken met de baarmoeder verbinden.

Tegelijkertijd wordt de wand van de baarmoeder dikker. Dit is om de baarmoeder voor te bereiden op de mogelijkheid een bevruchte eicel te ontvangen.

Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal het baarmoederslijmvlies afbreken en via de vagina worden afgestoten. Dit is de menstruatie van de vrouw. De menstruatie bestaat uit het baarmoederslijmvlies en een kleine hoeveelheid bloed.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden ongeveer elke 28 dagen ongesteld, hoewel de lengte van de cyclus kan variëren tussen de 24 en 35 dagen.

Als een vrouw onbeschermde seks heeft met een man rond de tijd dat haar eicel vrijkomt, kan het sperma van haar partner haar eicel bevruchten terwijl deze zich in de eileider bevindt. De bevruchte eicel reist dan naar de baarmoeder en nestelt zich in het baarmoederslijmvlies, waar het begint te groeien.

HOE VINDT DE BEVRUCHTING PLAATS?

Een eicel kan worden bevrucht door sperma gedurende 12 tot 24 uur nadat het is vrijgekomen uit de eierstokken.

Sperma kan tot zeven dagen in de eileiders overleven, dus bevruchting kan ook plaatsvinden als het sperma de eileiders is binnengedrongen voordat een eicel is vrijgekomen.

Tijdens de bevruchting dringt één enkele zaadcel van een man de eicel van een vrouw binnen. Het sperma draagt de genen van de vader, terwijl de genen van de moeder zich in de eicel bevinden. Zodra de eicel door één enkele zaadcel is bevrucht, kunnen er geen zaadcellen meer binnendringen.

De bevruchte eicel, die zygote wordt genoemd, beweegt zich verder door de eileiders totdat hij de baarmoeder bereikt. Daar nestelt het zich in het baarmoederslijmvlies (ongeveer 6-10 dagen na de ovulatie), waar het begint te groeien.

Tot acht weken na de bevruchting wordt de zygote een embryo genoemd. Daarna wordt het een foetus genoemd.

Voor de meeste vrouwen is het eerste teken dat ze zwanger zijn een gemiste menstruatie. Een paar dagen na die gemiste menstruatie kan een urinetest de zwangerschap bevestigen.

PROBEREN ZWANGER TE WORDEN

Het is belangrijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd om hun maandelijkse cyclus bij te houden  om te weten wanneer de eiersprong is.

Elke maand zorgen hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw ervoor dat een eitje vrijkomt uit de eierstokken. Dit eitje komt terecht in de eileiders, die de eierstokken met de baarmoeder verbinden. Dit wordt de eisprong genoemd.

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je seks hebt binnen een dag of zo na de ovulatie. De ovulatie vindt meestal plaats ongeveer 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Een eitje leeft ongeveer 12-24 uur nadat het is vrijgekomen. Om zwanger te worden, moet een spermacel het eitje binnen deze tijd bevruchten. Zaadcellen kunnen tot zeven dagen in je lichaam leven, wat betekent dat een eicel vaak wordt bevrucht door zaadcellen die het lichaam zijn binnengekomen voordat de eicel was vrijgekomen.

Veel deskundigen raden paren die proberen zwanger te worden aan om regelmatig seks te hebben, om de twee tot drie dagen, en zich niet te veel te focussen op het al dan niet zwanger worden.

Veel geluk!

Sommige informatie komt van:

http://www.nhs.uk/Livewell/Fertility/Pages/Fertilitythefacts.aspx