Het herkennen van ovulatiesymptomen
Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, wordt er elke maand een eicel vrijgegeven uit je eierstokken. Het vrijkomen van de eicel wordt de eisprong of ovulatie genoemd. Het is een belangrijk punt in je menstruatiecyclus, omdat dit het moment is waarop zwangerschap mogelijk is. Zonder eisprong is zwangerschap niet mogelijk. Dit proces staat bekend als ovulatie en gebeurt meestal 12-16 dagen nadat je laatste menstruatie begonnen is.
Omdat een eicel maar 12-24 uur levensvatbaar blijft nadat deze vrijgegeven is, is het erg belangrijk dat een zaadcel de eicel binnen deze tijd bevrucht om zwanger te worden. Omdat deze vruchtbare periode beperkt is, is het slim om een idee te hebben van wanneer je elke maand ovuleert.
Ovulatie versus vruchtbare dagen
Hoewel een eicel maar 24 uur kan overleven, kan sperma tot vijf dagen actief blijven. Je kan zwanger worden door geslachtsgemeenschap vier tot vijf dagen vóór de eisprong. Het totale ‘vruchtbaarheidsvenster’, rekening houdend met de levensduur van zowel sperma als eicel, is ongeveer zes dagen. De ‘vruchtbare dagen’ zijn alle dagen tijdens je menstruatiecyclus waarin je zwanger kunt worden bij onbeschermde seks.
Optimale vruchtbaarheid
De dagen tijdens elke cyclus waarop je het meest vruchtbaar bent, en dus het meest waarschijnlijk zwanger raakt, zijn de dag van ovulatie en de dag ervoor – dit zijn de twee dagen van piekvruchtbaarheid. Er zijn ook een paar dagen daarvoor waarop je een hoge vruchtbaarheid ervaart en ook de kans hebt om zwanger te worden. Buiten dit ‘vruchtbaarheidsvenster’ van ongeveer zes dagen zijn de kansen op zwangerschap laag.
Wat zijn de tekenen van ovulatie?
- Veranderingen in vaginale afscheiding: Je merkt misschien dat je afscheiding helderder en dunner wordt, met een gladde consistentie zoals eiwit. Dit duidt op je vruchtbare periode.
- Veranderingen in libido: Sommige vrouwen hebben een hoger libido tijdens ovulatie.
- Licht ongemak in de onderbuik: Je kunt een lichte pijn aan de zijkant van je onderbuik voelen, soms met wat vaginale bloeding, afscheiding of misselijkheid.
- Gevoelige borsten: Je borsten en tepels kunnen gevoeliger, pijnlijk of teder aanvoelen tijdens ovulatie.
- Lichaamstemperatuur: Je lichaamstemperatuur stijgt na de eisprong. Het bijhouden ervan kan lastig zijn vanwege andere factoren die je temperatuur beïnvloeden.
- Verhoogde reukzin: Sommige vrouwen merken een scherpere reukzin op tijdens de tweede helft van hun menstruatiecyclus.
Maar let op, deze symptomen betekenen niet altijd dat je ovuleert. Gelukkig zijn er manieren om je ovulatiesymptomen bij te houden en je kansen op zwangerschap te vergroten:
- Ovulatiecalculator: houd je cyclus bij om je meest vruchtbare dagen te berekenen en zo je kansen op zwangerschap te vergroten.
- Ovulatieteststrips: deze kits met teststrips meten je niveaus van luteïniserend hormoon (LH), wat stijgt in de 24 tot 36 uur voorafgaand aan ovulatie.
- Progesteron-Ovulatietests: deze tests controleren of je hebt, ovuleert door naar niveaus van progesteronmetaboliet (PdG) in je urine te kijken.
- Raadpleeg je arts: als je cyclus onregelmatig is of je moeite hebt met het vaststellen van je ovulatie, zoek dan medisch advies.
Door je ovulatiesymptomen te herkennen en te begrijpen, kun je je vruchtbaarheid optimaliseren en je kansen vergroten om zwanger te worden. Als je vragen hebt of meer hulp nodig hebt, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.