Cafeïne en vruchtbaarheid: wat je moet weten over koffie
Twijfel je of je koffie moet drinken of vermijden tijdens het proberen zwanger te worden? Dit is een veelgestelde vraag als het gaat om cafeïne en vruchtbaarheid. Voedingsdeskundige Gaye Godkin, MPH Nutrition (Hons) DipNT cNLP, onderzoekt de impact van cafeïne op je vruchtbaarheid en geeft advies over hoe je je cafeïne-inname kunt aanpassen.
Cafeïne en je vruchtbaarheid: wat je moet weten
Cafeïne is vaak een onderwerp van discussie als het gaat om vruchtbaarheid. Koffie, een geliefde drank voor velen, heeft zowel positieve als negatieve kanten. Koffiebonen komen van een plant en bevatten nuttige plantchemicaliën. Tijdens het roosteren worden deze antioxidanten nog krachtiger, wat enkele gezondheidsvoordelen kan bieden.
Aan de andere kant kan cafeïne de productie van het stresshormoon adrenaline verhogen. Dit hormoon, geproduceerd door de bijnieren, kan een ‘vecht- of vlucht’-reactie veroorzaken die je stressniveaus verhoogt. Aangezien stress je kansen op zwangerschap kan beïnvloeden, is het belangrijk om bewust om te gaan met cafeïne.
Waar zit cafeïne allemaal in?
Cafeïne komt voor in diverse voedingsmiddelen en dranken zoals koffie, zwarte en groene thee, cola’s en chocolade. Een kop koffie van 240 ml bevat ongeveer 150-200 mg cafeïne, afhankelijk van de soort boon en de bereidingswijze. Zwarte thee bevat ongeveer 20-40 mg cafeïne per kop, terwijl groene thee iets minder bevat. Houd er rekening mee dat thee ook tannine bevat, een stof die de opname van ijzer kan blokkeren. Als je een ijzertekort hebt, is het verstandig om je thee inname te beperken.
Wat je moet weten over chocolade
Chocolade, vooral pure chocolade, bevat ook cafeïne. Pure chocolade is doorgaans gezonder dan melkchocolade, omdat het minder suiker en meer flavonoïden bevat, die gezonde eigenschappen hebben. Tegelijkertijd bevat pure chocolade een hoger percentage cacao, wat betekent dat het cafeïnegehalte ook hoger is. Gelukkig wegen de voordelen van pure chocolade vaak zwaarder dan de nadelen van cafeïne, waardoor het veilig is om af en toe een paar stukjes te eten tijdens je poging om zwanger te worden.
Onderzoek naar cafeïne en vruchtbaarheid: wat zeggen de studies?
Onderzoek naar cafeïne en vruchtbaarheid is grotendeels observationeel, wat betekent dat er verbanden worden gesuggereerd maar niet altijd oorzakelijk kunnen worden vastgesteld. Toch wijzen studies erop dat een hoge cafeïne-inname een negatieve invloed kan hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid en het risico op miskramen kan verhogen. Bijvoorbeeld, vrouwen die meer dan 200 mg cafeïne per dag consumeren, hebben een hoger risico op miskramen (25,5%) vergeleken met vrouwen die geen cafeïne gebruiken (12,5%). Tijdens de zwangerschap kan cafeïne langer in je systeem blijven en via de placenta de baby beïnvloeden.
Aan de andere kant suggereren sommige onderzoeken dat gematigde cafeïneconsumptie (tot 200 mg per dag) niet noodzakelijk schadelijk is voor de vruchtbaarheid. Daarom is het belangrijk om een gebalanceerde benadering te hanteren en je bewust te zijn van je cafeïne-inname.
Hoe zit het met mannen?
Ook voor mannen kan cafeïne een rol spelen. Er zijn studies die suggereren dat overmatige cafeïne-inname de gezondheid van sperma kan verminderen. Dit betekent niet dat je volledig moet stoppen met cafeïne, maar een gematigde aanpak is verstandig. Begin langzaam met het afbouwen van je cafeïne-inname en zoek naar alternatieven.
Advies voor koppels
Als je problemen hebt met vruchtbaarheid of zwanger probeert te worden, kan het verstandig zijn om je cafeïne-inname te beperken. Thee met een lager cafeïnegehalte is meestal veilig en er zijn tal van heerlijke kruidentheeën beschikbaar als alternatief.
Naast het verminderen van cafeïne kan een vruchtbaarheidssupplement nuttig zijn. Proceive Women en Proceive Men bieden essentiële voedingsstoffen die je gezondheid ondersteunen. Natuurlijk zijn er ook andere opties, zoals het aanpassen van je dieet of het overwegen van andere supplementen, afhankelijk van je persoonlijke behoeften.