Slapen en vruchtbaarheid: maak van slaap een topprioriteit
Het is belangrijk om voldoende te slapen, of je nu zwanger probeert te worden of niet. De kwaliteit van je rust beïnvloedt direct je levenskwaliteit. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je de volgende dag veel beter voelt.
Helaas komt voldoende slaap er vaak bekaaid vanaf. Veel van ons zetten slaap onderaan onze prioriteitenlijst. Laat werken, het bingewatchen van series, vroeg opstaan voor de sportschool, of een kind dat niet kan slapen, verstoren allemaal onze mogelijkheid om acht uur achtereen te slapen. Als je probeert zwanger te worden, is het van belang te weten hoe slaap je kansen beïnvloedt en waarom het slim is om slaap prioriteit te geven
Waarom genoeg slapen als je zwanger wilt worden?
Slaap is een levensstijlfactor die direct van invloed kan zijn op je vruchtbaarheid. Zorg dus dat je elke nacht genoeg slaap krijgt. Samen met een gezond dieet, levensstijl en de juiste supplementen kan voldoende slaap echt een verschil maken voor je vruchtbaarheid.
We begrijpen dat voor sommige mensen angst kan ontstaan bij het proberen zwanger te worden, wat invloed kan hebben op zowel de kwaliteit als de hoeveelheid slaap die ze krijgen. Dit kan een vicieuze cirkel worden: je zorgen maken over zwanger worden, wat leidt tot slapeloze nachten, waarna je je zorgen maakt over de effecten van slaaptekort. Zowel bij mannen als vrouwen kunnen regelmatige slaapverstoringen problemen veroorzaken bij het zwanger worden door de afscheiding van voortplantingshormonen te verminderen.
Emotionele gezondheid en stemming
Het meest voor de hand liggende effect van slaap op vruchtbaarheid is verbonden met je emotionele gezondheid. Gebrek aan slaap kan leiden tot prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit, wat je relatie met je partner kan beïnvloeden en je libido kan verminderen.
Fysieke gezondheid
Onderzoek toont aan dat voortdurend slecht slapen niet alleen je emotionele gezondheid en stemming beïnvloedt, maar ook je fysieke welzijn, waardoor je vatbaarder wordt voor obesitas, hartziekten en hoge bloeddruk. Dit kun je voorkomen door voldoende goede kwaliteit slaap.
Hormoonproductie
Slaap beïnvloedt je hormoonproductie, wat belangrijk is als je zwanger wilt worden. Bij zowel mannen als vrouwen regelt hetzelfde deel van hun hersenen dat slaap-waakhormonen zoals melatonine en cortisol reguleert, ook hun voortplantingshormonen. Bij onvoldoende slaap produceert je lichaam niet de juiste hoeveelheden hormonen.
Er wordt ook gesuggereerd dat het slaap-waakpatroon de voortplantingshormonen kan beïnvloeden die zowel ovulatie bij vrouwen als het rijpingsproces van sperma bij mannen triggeren. Onvoldoende slaap kan de regelmaat van de menstruatiecycli bij vrouwen beïnvloeden, waardoor het moeilijk kan zijn om een ovulatiecalculator te gebruiken en je meest vruchtbare dagen te benutten.
Hoeveel slaap heb je nodig?
De slaapbehoefte verschilt per persoon, maar over het algemeen wordt aanbevolen dat gezonde volwassenen tussen de zeven en negen uur per nacht slapen.
Hoe krijg je meer slaap?
Hoewel het voor sommigen misschien moeilijk lijkt om voldoende slaap te krijgen, zijn er gelukkig veel manieren om jezelf te helpen meer slaap te krijgen. Als slaaptekort een zorg van jou is, bekijk dan zeker tips om je slaap te verbeteren.